След като днес разгледах Linux-BG за пореден път видях хора, които искат OpenFest в собственият си град. Така се роди идеята за това HOW-TO.

Какво е нужно за да направите сами OpenFest:

Голямо желание
Свободно време
Място където да се проведе събитието
Лектори
Реклама

1. Идва от самите вас. Ние неможем да ви накараме да го направите… А и е доста егоистично да ни карате ние да го направим и във вашият град след като всяка година OpenFest има в поне още 4 града освен София.

2. Имате нужда от свободно време за да уговаряте мястото, да говорите с лектори и да рекламирате събитието.

3. В по-малките градове е сравнително лесно да се намери място за подобно събите. Може да потърсите на следните места:

някой университет(ако има такъв)
училището в което учите или някое друго
читалището на града
младежкият дом в града
някоя зала на общината
някоя компютърна зала

Когато се опитвате да намерите зала търсете направо директорите или управителите на съответното учереждение. Те ще ви попитат каква е тази конференция която се опитвате да организирате. На тях трябва да им се обясни, че това е конференция за хората използващи Свободен Софтуер и Софтуер с Отворен Код, конференция която учи хората как да споделят и най-вече показва новостите в тази сфера на Информационните Технологии.

4. Лектори може да намерите сред приятели и познати които смятате, че разбират повече в дадени области или може да се свържете със организаторите в софия на info@openfest.org които да ви помогнат в тази насока.

5. Рекламата на подобно събитие върви от уста на уста и в основните места за срещи на хора които се занимават със Свободен Софтуер:

Linux-Bg.org
Linux Users Group - Bulgaria (lug -bg@linux-bulgaria.org)

Принципно организирането на един OpenFest не е много сложна задача. Въпреки, че е възможно да срещнете големи пречки :) И точно тук идва вашето голямо желание да случите нещо във вашият град!

Искрено се надявам това HOW-TO да е полезно на тези които си мечтаят за OpenFest в родният си град!


Comments are closed.

Posted by HackMan
Dated: 1st November 2006
Filled Under: Uncategorized